Ana sayfa Uluslararası FIBA Dünya Şampiyonası Milli maçlarla Eurolegue maçları çakışıyor! Avrupa basketbolunda yine kriz!

Milli maçlarla Eurolegue maçları çakışıyor! Avrupa basketbolunda yine kriz!

Uluslararası Basketbol Federasyonu, 2019’da Çin’de düzenlenecek Dünya Kupası için eleme maçlarının oynanacağı günleri 2015 yılında yayınlamış, eleme maçlarını oynayacak ülkelerin belirlenmesi üzerine de geçtiğimiz hafta tam programı yayınlamıştı.

Bunun üzerine, Dünya Kupası için milli takımların eleme pencereleriyle yapılan çatışma, Euroleague yönetim organının kasıtlı bir iradesi gibi görünürken, Euroleague hem sporcuları oldukça zor durumda bırakıyor, hem de Avrupa basketboluyla çatışmaya girmekten çekinmediğini açıkça belirtiyor.

Basketbolda 2018-2019 sezonu takvimini açıklayan Euroleague’in, takvimdeki bazı maçlarını planlanan milli maç elemeleriyle çakışan şekilde yayınlaması, iyi niyet göstermediğini apaçık belirtti. Zira Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), 2019’da Çin’de düzenlenecek Dünya Kupası için eleme maçlarının oynanacağı günleri 2015 yılında yayınlamış, eleme maçlarını oynayacak ülkelerin belirlenmesi üzerine de geçtiğimiz hafta tam programı yayınlamıştı. Bunun üzerine, Dünya Kupası için milli takımların eleme pencereleriyle yapılan çatışma, Euroleague yönetim organının kasıtlı bir iradesi gibi görünürken, EuroLeague hem sporcuları oldukça zor durumda bırakıyor, hem de Avrupa basketbolu ile çatışmaya girmekten çekinmediğini açıkça belirtiyor.

Takvimde yer alan çakışmalar ise şu şekilde;

Dünya Kupası Elemeleri’nin İkinci Turu’nda, Türkiye-İspanya maçının oynandığı EuroLeague’de tarihte Türk ve İspanyol takımları karşılaşacak.

29 Kasım
Türkiye-İspanya
Darüşşafaka-HerbalifeGranCanaria

30 Kasım
Anadolu Efes-KirolbetBaskoniaVitoriaGasteiz
Barcelona Lassa -Fenerbahçe

Ayrıca, bu durum sadece Türkiye için de geçerli değil. Euroleague, aynı şekilde İtalya-Litvanya maçının olduğu 29 Kasım tarihine de Zalgiris Kaunas (Litvanya)- Armani Olimpia Milan (İtalya) maçını ekledi.

2014-15’ten itibaren FIBA, eleme maçları formatındaki değişikliği açıklamış, diğer kıtalar da dahil olmak üzere herkes için uygun çözümler bulmaya çalışmıştı. Geçtiğimiz sezon FIBA, ortak bir zemin bulmaya çalışmak için tarihleri değiştirmiş, ancak EuroLeague hiçbir zaman uzlaşma adımı atmamıştı.Daha önce, Brüksel’de 23 Mayıs’ta gerçekleşen Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Konseyi’ne katılan Avrupa spor bakanları, milli takımlar lehine ve kapalı liglere karşı olarak ortak bir açıklama yapmışlardı. Ardından 27 Mayıs’ta Lefkoşa’da, 46 Avrupa Basketbol Federasyonu, Euroleague’in politikasına karşı net bir şekilde oy birliğiyle açıklama yayınlamıştı. Çeşitli ülkelerin basketbol federasyonlarının başkanları ve genel sekreterleri aylar boyunca Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu’nun tutumunu kınamış ve EuroLeague’i müzakere masasına geri çağırmıştı. Ancak yayınlanan takvim ışığında, Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu’nun çatışmayı seçtiği ve Bertomeu’nun kamuoyunda iddia ettiği gibi, Euroleague eylemlerinde uzlaşmaya yer olmadığı açıkça görülüyor.

Bu durum, Euroleague tarafından Milli Takımları baltalamak için düzenlenen bir başka alaycı girişim olarak görülmektedir. Oyuncuların serbest bırakılması sorununun ötesine geçmekte, milli takımlarını izlemek isteyen seyircilere de zarar vermektedir.Hem sporcular, hem seyirciler kulüp takımları ve milli takımlar arasında seçim yapmaya itilmektedir.EuroLeague’in yayınladığı takvim, FIBA’nın milli takımları Avrupa’da ve dünya çapında tanıtmak, basketbolu büyütmek için gerekli olan katılımı ve ilgiyi yaratmak için oluşturduğu stratejisini zayıflatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirilebilir.